PDV na proviziju stranih agencija za iznajmljivače

 • February 3, 2021
 • bookingagent

PDV na proviziju stranih agencija (oglašivača) je još do prije par godina bio sasvim nepoznat za iznajmljivače paušalce. I danas mnogi ne znaju kako se obračunava PDV na uslugu posredovanja prilikom iznajmljivanja turističkog smještaja, a mnogi ovu obvezu i potpuno zanemaruju. Slijedom vaših brojnih upita u vezi plaćanja Booking.com provizija, istražili smo još jednom porez na agencijsku proviziju.

Privatni iznajmljivači paušalci nisu upisani u registar obveznika PDV-a i prema tome nisu obvezni zaračunavati niti naplaćivati PDV na svoje usluge. Bez obzira na to iznajmljivači paušalci se smatraju malim poreznim obveznicima i, prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, njihovim sjedištem se smatra mjesto u kojem se pruža usluga smještaja u domaćinstvu.

Prema istom Zakonu, porezni obveznik sa sjedištem, stalnom poslovnom jedinicom, prebivalištem ili uobičajenim boravištem u Republici Hrvatskoj, koji obavlja/prima uslugu na području druge države članice EU, a za koju je primatelj/pružatelj usluga u drugoj državi članici EU obvezan platiti PDV, obvezan je Poreznoj upravi podnijeti zahtjev za izdavanje PDV identifikacijskog broja (PDV-ID).

Pojednostavljeno bi se moglo reći iznajmljivači paušalci, koji posluju s agencijama ili oglašivačima smještaja čije je sjedište u inozemstvu (zemljama članicama EU) i koji paušalcima za svoje usluge (proviziju) izdaju račune, moraju platiti PDV-a po stopi od 25 % na iznos iskazan na navedenim računima (proviziju).

Većina stranih agencija/oglašivača izdaje račune, iako ne uvijek u fizičkom obliku. Primjerice, Booking.comšalje račun elektronskom poštom, ali i Airbnb izdaje račun samo nam ga ne šalje, već ga možemo pronaći u svom korisničkom sučelju.

Iznajmljivač paušalac je obvezan platiti PDV na usluge strane agencije ili oglašivača u sljedećim slučajevima:

 1. Ugovoru o trgovačkom zastupanju – strana agencija radi u ime i za račun građana RH privatnog iznajmljivača. Agencija nudi smještaj po zajednički ugovorenoj cijeni, gost plaća uslugu u zemlji sjedištu agencije, a agencija plaća ugovoreni iznos za smještaj na devizni račun građana RH vlasnika smještaja, umanjen za agencijsku proviziju. Porezna osnovica za obračun PDV-a je iznos provizije, a iznajmljivač obračunava PDV po stopi od 25 %.
  Primjer: Airbnb
 2. Inozemna agencija/oglašivač obavlja usluge oglašavanja smještajnih kapaciteta građana RH, privatnih iznajmljivača na stranim web portalima uz paušalni iznos zakupa oglasnog prostora.
  Ako inozemni oglašivač izdaje račun iznajmljivaču za svoju uslugu, paušalac je obvezan na cijenu usluge obračunati i platiti PDV po stopi o 25 %.
  Primjer: HomeAway
 3. Strana agencija/oglašivač obavlja usluge oglašavanja smještajnih kapaciteta građana RH privatnih iznajmljivača na stranim web portalima uz plaćanje po ostvarenom noćenju. Iznos se iskazuje kao provizija na prodajnu cijenu, a gost plaća uslugu smještaja direktno iznajmljivaču u RH.
  Ako inozemni oglašivač izdaje račun iznajmljivaču za svoju uslugu, paušalac je obvezan na cijenu usluge obračunati i platiti PDV po stopi o 25 %.
  Primjer: Booking.com, TripAdvisor

Čak i ako su zatražili izdavanje PDV-ID broja, iznajmljivači paušalci i dalje nisu obveznici plaćanja PDV-a niti ga obračunavaju na svoje usluge. Fizičke osobe iznajmljivači paušalci nemaju pravo na odbitak PDV-a kojeg su obračunali na uslugu strane agencije s obzirom na to da nisu upisani u registar obveznika PDV-a.

5 replies on “PDV na proviziju stranih agencija za iznajmljivače”

 • Livio
  July 16, 2021 at 12:36 pm

  Meni nije jasno, Abnb -USA sve skupa uzima 18% od potencijalne zarade, na zadanu cijenu boravka od strane iznajmljivaca oni dodaju svojih 15%, to sve placa turist. Od zarade koju iznajmljivac ostvari, a Abnb mu je proslijedi, naplate još 3% i tu je ukljucen VAT (25% od tih 3%) To je jasno jer je tih 3% ono šta ja placam Abnbu kao uslugu korištenja. Booking je registriran u EU. Na ukupan iznos nocenja kojeg iznajmljivac odredi, oni uzimaju 15% za keš odnosno 16 za kartice. Sve to placa turist. Booking ne naplacuje proviziju na zaradu iznajmljivaca kao što to radi Abnb i tu je kvaka. Turist plati cijeli iznos bookingu (na izlistu piše ukupan iznos smještaja i koliko od toga je komisija, to sve turist placa Bookingu, znaci cijenu smještaja i komisiju) Booking sebi ostavi iznos komisije koju je turist platio, a iznajmljivacu proslijede ostatak koji je takodjer turist platio (karticno placanje) Nigdje nema opcije gdje piše koliko iznajmljivac ima platit Bookingu zbog koristenja usluge ka šta je slucaj kod Abnb-a. Sve placa turist. Po toj logici bi Booking.com trebao sam placat VAT od iznosa kojeg su naplatili turistu jer on koristi njihovu uslugu, a ne da ja placam postotak na nešto što je turist platio. Griješim?

  • Andreas
   August 11, 2022 at 7:30 am

   Da, ovo je pritisak na iznajmljivače, iako bi booking morao plaćati sam pdv za ispostavljene račune, oni to ne rade, pa moramo mi. Preporuka, digni cijene

  • Pezelj Ivana
   March 2, 2023 at 5:36 pm

   Mislim da ne grijesite, ali porezna ce okrpit nas male iznajmljivace po glavi jer se Booking .com lukavo ogradio ” izjavom o prijenosu poreza” .
   Koliko sam ja shvatila, to znaci da su prepustili malim iznajmljivacima da plate ” lokalni porez” 25%. na proviziju , a poreznoj je lakse kacit male iznajmljivace nego firmu sa sjedistem u Nizozemskoj.
   Koliko sam razumila poreznu savjetnicu, oni se spremaju u kontrole putem ID brojeva provjeravat placanje.
   🤗 ivana

 • Marija Čikić
  August 19, 2021 at 5:52 am

  Dobar dan. Po kom tečaju se obračunava porez, ako je provizija naplaćena npr. u eurima? Je li to srednji tečaj HNB? Pozdrav.

 • Anamaria
  August 3, 2022 at 1:51 pm

  Poštovani zašto RH ne potraživa pdv na proviziju od agencija a ne od iznajmljivača

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *